Tuesday, January 15, 2013

QJ Zoom In : Konsep antaramuka terbaru facebook yang sgt Awesome!

Assalamualaikum. Very good evening or morning or whateva 'ning' la..Sebelum tu QJ nak tanya..siapa yang tak kenal Facebook? Siapa tak kenal memang tak uptodate la kan. Actually Facebook already a part of our life. Sometimes, u will feel empty when u not log in your Facebook even one day. Am I Right? YES .. ABSOLUTELY...DEFINITELY... 

Photobucket

Mr Fred Nerby merupakan seorang designer dari Sweden dan art director telah membuat percubaan mereka cipta atau design "interface" atau antaramuka terbaru Facebook. Fred telah mereka cipta satu design yang lebih sistematik yang dikenali sebagai "Systematic Design Approach". Fred lebih menfokuskan elemen "full control" kepada pengguna Facebook. Dengan cara ini, pengguna boleh menggunakan Facebook sebagai planner harian disamping berkongsi foto, status dan events.

ANTARAMUKA KONSEP FACEBOOK FRED NERBY



Log In Screen
Laman utama Facebook
Laman Profil
Bahagian Foto
Bahagian "Find Friends" ataupun Carian Kenalan.
Bahagian "Pages" atau "Company Profile Page"

Design beliau telah mendapat review positive daripada pengguna internet seluruh dunia. (termasuk QJ). Bagi QJ design beliau sangat professional dan mengikut citarasa konsep terkini. Lebih simple dan ada ala-ala metro design. So..apa pendapat anda. Rasanya kalau betul-betul Facebook berubah seperti ni..mungkin ada yang merungut..macam mula2 facebook tukar kepada Timeline konsep satu ketika dahulu ;P..

Untuk maklumat lanjut layari profile Fred Nerby ataupun Facebook Page beliau. SHARE AND LIKE MY POST!